sobota, 6 września 2014

WYZWANIE FIT !!

Hej kochani !

To już drugi tydzień mojego WYZWANIA FIT !!Fit? 2 tygodnie? O co chodzi? Dokładnie mówiąc jest to mój osobisty program oczyszczenia i regeneracji organizmu, który ma za zadanie pozbycia się wszelkich toksyn, poprawienie kondycji skóry, włosów i paznokci.
 Od samego początku zależało mi na PROSTYCH w przygotowaniu posiłków, stosunkowo NISKOKALORYCZNYCH i SMACZNYCH! Nie należę do osób, dla których dobre jedzenie jest obojętne, lubię dobre i smaczne jedzenie, co zrobić. Dlatego nie mogłabym sobie pozwolić na diety cud ani na totalne głodówki. Takie podejście mija się z celem, a po takiej diecie możemy jedynie czekać na nadmierne kilogramy, jak tylko zaczniemy jeść normalnie – zwyczajny efekt jo-jo.

 Już po pierwszym tygodniu czuje się znakomicie, pełna energii i uśmiechu, a to wszystko zasługa zmiany sposobu odżywiania :))  Staram się układać swój codzienny jadłospis, pije dużo wody, staram się jeść dużo warzyw i owoców, a także białka. W 75% ograniczyłam spożywanie zbędnych węglowodanów. Codziennie do torby wkładam jabłko czy jakikolwiek inny owoc.

 Zobaczcie teraz mój przykładowy FIT JADŁOSPOSPIS na cały dzień (wszystkie propozycje potraw pochodzą z jednej z książek „Gotuj zdrowo i ze smakiem”)

 1. ŚNIADANIE - TWAROŻEK (Porcja na 2 os.)

SKŁADNIKI: 2 serki wiejskie light/ Jogurt naturalny/ 1 św. ogórek/ Kilka rzodkiewek/ Cytryna /szczypiorek do smaku / Łyżka chrzanu / 2 jajka / Przyprawy – sól, pieprz, vegeta

Ugotowane jajka, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.Mieszamy serki wiejskie z jogurtem, dodajemy łyżkę chrzanu i łyżkę soku z cytryny.Łączymy wszystkie składniki ze sobą, dodając je do twarożku.Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie vegetą


2.OBIAD – POLĘDWICA Z DORSZA Z SALSĄ POMIDOROWĄ (Porcja na 3 os.)

SKŁADNIKI: 500 g filetów z ryby morskiej/ sok z cytryny / 3 pomidory / 2 ząbki czosnku / oliwa z oliwek / suszony tymianek / cukier trzcinowy/ oregano lub pietruszka

 Umytą polędwicę z dorsza skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową, dodając plasterek cytryny i gałązkę pietruszki. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku w temp. 180 st.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do rondla i podgrzewamy z oliwą z oliwek. Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy płaską łyżkę cukru trzcinowego. Dusimy aż pomidory zmiękną i częściowo się rozgotują.


3. DESER/KOLACJA FIT – pucharek bananowy

SKŁADNIKI: 200g chudego twarogu/150ml jogurtu naturalnego/2 łyżeczki miodu/1 banan/kilka kropli z cytryny/cztery łyżki musli



 Twaróg miksujemy na gładką masę i dodajemy jogurt naturalny.  Banany kroimy w cienkie plastry, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Krem rozkładamy do pucharków, na wierzchu kładziemy plasterki bananów i posypujemy musli.



Przepis wzięty z ksiązki ''Gotuj zdrowo i ze smakiem"
Do usłyszenia!! :)













1 komentarz: