Hej kochani !
To już drugi tydzień mojego WYZWANIA FIT !!Fit? 2 tygodnie? O co chodzi? Dokładnie mówiąc jest to mój osobisty
program oczyszczenia i regeneracji organizmu, który ma za zadanie
pozbycia się wszelkich toksyn, poprawienie kondycji skóry, włosów i
paznokci.
Od samego początku zależało mi na PROSTYCH w przygotowaniu posiłków,
stosunkowo NISKOKALORYCZNYCH i SMACZNYCH! Nie należę do osób, dla
których dobre jedzenie jest obojętne, lubię dobre i smaczne jedzenie, co
zrobić. Dlatego nie mogłabym sobie pozwolić na diety cud ani na totalne
głodówki. Takie podejście mija się z celem, a po takiej diecie możemy
jedynie czekać na nadmierne kilogramy, jak tylko zaczniemy jeść
normalnie – zwyczajny efekt jo-jo.
Już po pierwszym tygodniu czuje się znakomicie, pełna energii i uśmiechu, a to wszystko zasługa zmiany sposobu odżywiania :)) Staram się układać swój codzienny jadłospis, pije dużo wody, staram się jeść dużo warzyw i owoców, a także białka. W 75% ograniczyłam spożywanie zbędnych węglowodanów. Codziennie do torby wkładam jabłko czy jakikolwiek inny owoc.
Zobaczcie teraz mój przykładowy FIT JADŁOSPOSPIS na cały dzień (wszystkie propozycje potraw pochodzą z jednej z książek „Gotuj zdrowo i ze smakiem”)
1. ŚNIADANIE - TWAROŻEK (Porcja na 2 os.)
SKŁADNIKI:
2 serki wiejskie light/ Jogurt naturalny/ 1 św. ogórek/ Kilka
rzodkiewek/ Cytryna /szczypiorek do smaku / Łyżka chrzanu / 2 jajka /
Przyprawy – sól, pieprz, vegeta
Ugotowane jajka, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.Mieszamy serki wiejskie z jogurtem, dodajemy łyżkę chrzanu i łyżkę soku z cytryny.Łączymy wszystkie składniki ze sobą, dodając je do twarożku.Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie vegetą
2.OBIAD – POLĘDWICA Z DORSZA Z SALSĄ POMIDOROWĄ (Porcja na 3 os.)
SKŁADNIKI: 500 g filetów z ryby morskiej/ sok z cytryny
/ 3 pomidory / 2 ząbki czosnku / oliwa z oliwek / suszony tymianek /
cukier trzcinowy/ oregano lub pietruszka
Umytą polędwicę z dorsza skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.
Zawijamy w folię aluminiową, dodając plasterek cytryny i gałązkę
pietruszki. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku w temp. 180 st.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do rondla i
podgrzewamy z oliwą z oliwek. Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz
doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy płaską łyżkę
cukru trzcinowego. Dusimy aż pomidory zmiękną i częściowo się rozgotują.
3. DESER/KOLACJA FIT – pucharek bananowy
SKŁADNIKI: 200g chudego twarogu/150ml jogurtu naturalnego/2 łyżeczki miodu/1 banan/kilka kropli z cytryny/cztery łyżki musli
Twaróg miksujemy na gładką masę i dodajemy jogurt naturalny. Banany kroimy w cienkie plastry, dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Krem rozkładamy do pucharków, na wierzchu kładziemy plasterki bananów i
posypujemy musli.
Przepis wzięty z ksiązki ''Gotuj zdrowo i ze smakiem"
Do usłyszenia!! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń