Heeej kochani,
Dzisiaj mamy dla was przepis na babeczki, które są łatwe w przygotowaniu i idealne na weekendowy deser ! ;)
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże jajka
100 g roztopionego masła
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
1 szklanka malin + 12 do dekoracji wierzchu
Do dużej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodać
cukier, a w drugiej misce wymieszać: maślankę, roztopione masło,
roztrzepane jajka i przelać je do sypkich składników, krótko wymieszać,
tylko do połaczenia się składników.
Przygotować formę na 12 muffinek, wyłożonych papilotkami i do każdego
otworu włożyć 1 łyżkę ciasta, następnie 2 – 3 maliny i przykryć wierzch
kolejną łyżką ciasta.
Piec w 190oC przez 25 minut – do suchego patyczka.
Składniki na krem:
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
maliny do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać serek
mascarpone i delikatnie wymieszać. Gotowy krem umieścić w rękawie
cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną lub w szprycy zakończonej
cienką końcówką. Krem wyciskać na wystudzone babeczki, udekorować
owocami malin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz